Før var den næsten som at arbejde på aktiemarkedet
Linda er uddannet sygeplejerske og har selv arbejdet som vikarsygeplejerske inden hun begyndte som konsultchef på Dedicare.
Uddannelse: Sygeplejerske
Faglige profil: Senior konsultchef, Nurse Sverige
År på Dedicare: 7 år
Hvordan har branchen ændret sig, siden du kom ind?
Da jeg begyndte, var der et større fokus på aktivt salg, da der var langt færre rammeaftaler end i dag. Branchen er nu modnet, og der er færre korte varsler end tidligere. Før var opkald også kortere, og det var næsten som at arbejde på aktiemarkedet, når der kom akutte forespørgsler på vikar hver morgen, som vi skulle finde folk til at kunne sætte. Vi råbte over skrivebordene: “Har vi nogen til medicinafdelingen i Danderyd i aften?”. At arbejde som vikarsygeplejerske indebar, at du ikke vidste, hvordan du var booket næste dag. Normalt var du booket ud, men nogle gange var du uheldig, hvor der ikke kom et passende job. Derfor havde vi mange flere fastansatte på det tidspunkt. I dag har vi næsten ikke flere fastansatte tilbage, da kunderne har en bedre fremsyn. På den måde er det en meget mere tryg situation for vores konsulenter i dag.
Hvilke forandringer har overrasket dig mest?
Det er bogstaveligt talt eksploderet af nye vikarvirksomheder de seneste år og desværre arbejder størstedelen uden overenskomst. Konkurrencen er hårdere og mange virksomheder udnytter, at konsulenterne ikke ved, hvordan de skal sammenligne de forskellige virksomheder og ansættelsesvilkårene.
Hvad vil du sige til dem, som er nysgerrig på at blive konsulent?
Tænk på at sammenligne rekrutterings- og bemandingsvirksomheder og tag altid hensyn arbejdsmarkedspensionen. Mange glemmer, at man ikke automatisk er så beskyttet i bemandingsbranchen, som i kommuner og regioner, hvor overenskomster altid gælder. Det er derfor vigtigt at have styr på hvad bemandingsvirksomhederne tilbyder. Mange konsulenter, som vælger at gå med en konkurrent, vender ofte tilbage til os, da de indser, at vi trods alt er det bedre og tryggere alternativ, i det vi blandt andet har overenskomster og arbejdsmarkedspensioner.
Da balance mellem arbejde og fritid er vigtig for os, hvordan er din fritid så blevet påvirket af at arbejde for Dedicare?
Dedicare har gennem flere tiltag gjort det lettere for os medarbejdere at skelne mellem arbejde og fritid. Visse perioder er særligt intense, men ved hjælp af tydelige rutiner og god ledelse, kan vi slippe arbejdet, når vi har fri, hvilket jeg synes er rigtig vigtigt for restitutionen og for fortsat at kunne udføre et godt stykke arbejde.
Nogen tanker om, hvordan industrien vil se ud i de næste par år?
I de næste år vil der særligt være behov for bemanding til at afhjælpe bl.a. den krise corona har medbragt. Men efter pandemien vil flere stoppe med at arbejde i sundhedsvæsnet, og der er flere som går på pension. Der kommer altså til at være mangel på sygeplejersker generelt. Der vil fortsat være behov for bemanding, og jeg tror også, at der skal hentes flere sygeplejersker fra andre lande. Det vanskelige vil være sproget og den lange skoletid. Efter at have arbejdet med at dække sundhedsgæld, vil regionerne forsøge at reducere bemandingen, men efter et par år går det op igen. Bemandingen forsvinder aldrig. Mit håb er, at kunderne bliver mere økonomiske, dvs. bruger bemandingen på den rigtige måde frem for at reducere bemandingen helt. Det er lige så dyrt at lade sit personale arbejde over og tage ekstravagter, som det er at hente vikar ind, men forskellen er, at man slider sit eget personale op, som i sidste ende siger op eller bliver sygemeldt. Så bliver det dobbelt så dyrt, når man tager vikar ind. Kunderne må se længere frem, og så kan det betale sig at bruge vikar som et supplement til den almindelige bemanding.