Sygeplejerske Maria fortæller, “Jeg søgte forandringer og nye muligheder”

Mød vores svenske sygeplejerske Maria, som har arbejdet for Dedicare Danmark siden sommeren 2022. Maria arbejder og bor i dag i Nordjylland. Vi mødtes med Maria for at høre mere om hendes oplevelse af at komme til Danmark og arbejde, samt hvad der særligt har fungeret godt for hende.

Navn: Maria
Titel: Specialsygeplejerske i psykiatri
Nuværende stilling og arbejdsplads: Sygeplejerske på N6 Brønderslev
Bopæl: Karlstad, Sverige – Nørresundby/Aalborg, Danmark

Hvordan ser en typisk arbejdsdag ud for dig?

Jeg arbejder på en psykiatrisk akutafdeling, og har nattevagter. Mine arbejdstider er 23:00 – 07:00, og hver tredje weekend 19:00 – 07:00. Om natten er vi fire ansatte på arbejde, jeg som ansvarlig sygeplejerske og ellers social og sundhedsassistenter.
Jeg arbejder på en låst afdeling, som modtager patienter som har behov for intensiv pleje og behandling. De patienter vi tager imod, er her både frivilligt og nogle med tvang. Dette fordi de kan være til fare for sig selv og andre. Man kan aldrig forudse arbejdsskift, men vi bestræber os efter at give fred og ro til patienterne. Hver vagt ser forskellig ud, og så tilpasses arbejdssituationen derefter. Det gør også at arbejdet bliver spændende, og at man udvikler sig. Som sygeplejerske er jeg yderst ansvarsfuld, og det er vigtigt, at det team som arbejder sammen, har et godt og nært samarbejde.

Hvor længe har du arbejdet for Dedicare?

Jeg har arbejdet for Dedicare siden juni 2022.

Hvordan har det været at lære det danske sprog?

Jeg synes, at det har fungeret godt med det danske sprog. Jeg havde et mål om at ville forstå dansk og udvikle mig sprogligt. Inden jeg kom til Danmark, fik jeg sprogundervisning over tre gange. Jeg lyttede en del til danske nyheder, podcast, læste danske aviser osv. Men jeg tror, at det er vigtigt at begynde at snakke og anvende de danske ord, som man forstår. Det er gået overraskende godt i arbejdet og med kontakt med patienter. Al dokumentation i journaler er også gået godt. Det er sjovt at lære sig et nyt sprog.

Hvorfor søgte du nye muligheder indenfor dit fag, og hvad fik dig til at tage springet til at arbejde for et rekrutteringsbureau?

Jeg har i mange år arbejdet som fastansat indenfor regional sundhedspleje. Jeg var et sted i mit liv, hvor det var muligt at prøve noget nyt. Jeg søgte forandringer og nye muligheder. Jeg har også altid været nysgerrig på og haft en længsel efter at bo i Danmark, og nu kom muligheden. Det er også vigtigt for mig, at det er længerevarende vikariat, og med Dedicare er det en mulighed.

Hvilke fordele er der ved at arbejde hos Dedicare?

Det har givet mig mulighed for selv at kunne påvirke min arbejdssituation. Hvor jeg vil arbejde, hvor meget, hvor længe, med hvad og hvilket område/speciale jeg vil arbejde med og at kunne vælge mellem stillinger. Jeg har en god løn og andre finansielle goder, som rejser hjem til Sverige og en møbleret lejlighed i Danmark. Det er en personlig udvikling med nye erfaringer, hvor jeg er blevet mere sikker på, hvad jeg kan.

 

Hvad er en god balance mellem arbejde og fritid, og hvordan oplever du det i din hverdag?

For mig er god balance mellem arbejde og fritid, at have mulighed for at lave noget socialt. Jeg har valgt at arbejde efter det skema som ruller på afdelingen, så min arbejdstid er fordelt over hele måneden. Jeg har fravalgt det typiske skema med at arbejde tre uger intensivt, for derefter at have en uge fri (f.eks. til at kunne rejse hjem til Sverige).
Når man er i en ny by og til og med i et nyt land, bliver det endnu vigtigere at have noget socialt at lave efter man har fri fra arbejde. Man kan føle sig lidt ensom, og skal derfor anstrenge sig lidt ekstra for at finde muligheder for at være social. Jeg har valgt at søge efter noget som interesserer mig, såsom ridning, yoga og strikkekurser/cafeer. På den måde møder jeg mennesker, som jeg har en del tilfælles med. Det er også en nødvendighed at ”byde på sig selv” på arbejdspladsen og være åben for kontakt med mine kollegaer. Jeg tænker også, at det er vigtigt at kunne være tryg i sin ensomhed, for det er ikke altid helt nemt med den nye tilværelse. Men min erfaring er, at jeg er taget meget godt imod.

Jeg har en god balance mellem arbejde og fritid. I tillæg er jeg også glad for naturen og være i den her i Danmark. Det giver en god balance for mig at kunne være i naturen, når jeg arbejder så meget. Og Danmark har fantastiske muligheder i forhold til flot natur.

(Billede fra en af Marias rideture ved Vesterhavet)

Hvordan har forløbet været med Dedicare, og er der noget særligt, som vi har hjulpet dig med både før og under din ansættelse?

Min kontakt med Dedicare har været god lige fra starten. Til at begynde med, havde jeg kontakt med en svensk chefkonsulent, som kunne svare på alle mine spørgsmål og hjælpe mig videre i processen. Jeg havde også mulighed for at flyve til Danmark og min kommende arbejdsplads for at komme til jobinterview. Jeg fik sprogundervisning før jeg rejste til Danmark. Der var også en god kommunikation omkring min bolig, og jeg havde mulighed for selv at påvirke valget af lejlighed på visse punkter. Efter jeg er kommet på plads, har jeg haft en fast kontaktperson hos Dedicare, som jeg kan henvende mig til. Alt har været positivt, jeg har altid fået hurtigt svar og hjælp, når der har været behov for det.

Vil du anbefale andre at arbejde med Dedicare?

Hvis man er nysgerrig på at rejse ud og arbejde et andet sted, kan jeg varmt anbefale Dedicare. Jeg ser det som en fantastisk mulighed. Det er berigende, spændende og lærerigt. Man udvikler sig både indenfor sin profession men også som menneske.