Overlæge Jan fortæller, ”Man kommer ud gladere og mere erfaren”

Overlæge Jan, der til dagligt arbejder som kirurg på Regionshospital Nordjylland, Hjørring, har fundet stor glæde og balance mellem arbejde og fritid, da han kom til Danmark og arbejde. Vi mødte Jan, da han netop lige var kommet tilbage fra ferie. Vi spurgte ind til hans arbejde og hverdag i dag, samt hvordan han oplever succes med at balancere mellem arbejde og fritid.

Navn: Jan
Titel: Overlæge i Kirurgi
Nuværende arbejde: Arbejder på kirurgisk afdeling på Regionshospital Nordjylland, Hjørring Danmark
Bor: Hjørring og Västerås

Billede fra en af Jans motorcykel ture i Nordjylland

Hvor længe har du arbejdet i Danmark?

Jeg har arbejdet i Hjørring siden september 2020. Tidligere har jeg været to år i Kolding 06-07, samt et halvt år i Esbjerg i 2018.

Hvad fik dig til at træffe valget om at komme til Danmark at arbejde?

I begyndelsen var det for at prøve noget nyt, dansk hygge og en ny arbejdsplads. Senere blev det mere for at have en balance i arbejdslivet med mulighed for at kunne have indflydelse på arbejdstiden.
Arbejdstid, der oplever jeg, at jeg gør mere på en dag end tidligere, og jeg kommer tidligere hjem uden at have brugt meget energi på sager, der burde fungere, hvis alle byder til.
Jeg har også en uge fri pr. måned, så jeg kan rejse hjem til familien. Løn er naturligvis vigtig, men balancen mellem arbejde og fritid har den seneste tid blevet mere værdsat.

Hvilke forskelle oplever du, at der er på at arbejde i Sverige og Danmark?

Arbejdstider er klart kortere og betydelig højere løn. Sagerne går lidt hurtigere her, eks. ændre operationstider uden at det er stressende. Man hjælper på en anden måde og sagerne løses problemfrit.
En meget vigtig del er, at møder og meningsløs administration er minimal, og hele organisationen har en fremadrettet tankegang. Kollegerne er kompetente, og jeg lærer nye ting næsten dagligt, trods mange år på jobbet. Det seneste år har jeg tilbragt meget tid på operationer, der passer rigtig godt til mig.
Der findes en åbenhed for individuelle løsninger. Sproget tænkte jeg ville blive et problem, som ville komme til at begrænse mig en del, men det blev det faktisk slet ikke. Vi hjælpes ad, også selvom jeg endnu ikke kan tælle på dansk.
Denne tankegang har jeg savnet derhjemme. Selvom jeg nød mit job, følte jeg mig ofte træt og udmattet.

Hvordan er dit samarbejde med Dedicare – hvad har Dedicare hjulpet dig med?

Dedicare er en problemløser som har gjort det let at skifte arbejdsplads. De er en slags fadder, revisor og boligfikser. De bliver også hurtigt venner, som man kan ringe til, hvis der er noget, man behøver hjælp med. Alt fra de danske myndigheder til en guide i byen.

Billede fra Jans seneste motorcykelferie i Spanien

Hvad er en god balance mellem arbejde og fritid, og hvordan oplever du det i din hverdag?

En god balance er, når man oplever, at dagen på arbejdet har været produktiv, men ikke stressende. Tid til at kunne hygge sig med kollegerne på jobbet, samt at kunne have tid til at sætte sig med patienterne. Du lærer meget om arbejdspladsen og menneskerne. Så der skal være tid og energi til at kunne gøre det, som gør dig glad i fritiden. Danmark har aldrig langt til havet og maden er god. Det er godt at træne, da der er risiko for, at man går op i vægt.

Hvad vil du sige til andre svenske læger, som overvejer at komme til Danmark at arbejde.

At flytte til et nyt land er altid et stort skridt, det er vigtigt, at man bor godt og indretter med hygge. Også selvom man bare har planlagt at bo der et halvt år. Gå ud med indstillingen om, at du skal blive og knytte kontakter, og du får hurtigt venner. De første måneder, hvor alt er nyt, længes du hjem, men siden kommer der en slags mental balancegang mellem fordele og ulemper. Disse er naturligvis individuelle, men hos mig, valgte jeg at forlænge min tid her, da jeg trives på jobbet og har en god fritid. Giv dig selv tid i begyndelsen, og lad være med at bekymre dig alt for meget over datajournal, diktater og rutiner. Du lærer det efterhånden.
Udforsk dit nærmiljø og lær dig historien omkring. Stil spørgsmål, du bliver nogle gange overrasket og får stof til eftertanke eller et godt grin.

Vil du anbefale andre at arbejde med Dedicare?

Ja, livet er kort, ha det på din bucketliste. Man kommer ud gladere og mere erfaren.